sâmbătă, 12 martie 2016

Refugiati

O taverna din Grecia, intr-un sat langa Idomeni. Oameni frumosi, masa buna, multa presa. In fiecare zi, pe la ora 17 incepe o emisiune, un fel de special report despre refugiati. Grecii, de altfel foarte vorbareti, tac si se uita. Imagini de peste tot unde sunt refugiati. Apoi un interviu cu un grec care a luat acasa la el o familie. Sunt vreo zece, adulti si copii. Grecul tine in brate un copil, plange si povesteste ceva, el stie ce. Emisiunea dureza vreo jumatate de ora. Cineva imi spune ca si in sat  e o familie care gazduieste refugiati. 
In tabara improvizata de la Idomeni vin in fiecare zi zeci de masini ale grecilor care aduc ajutoare. Iese cu tipete si imbranceli. Masinile se golesc repede. Apoi pleaca si vin altele. In fiecare dimineata zeci de greci (o sa repet obsesiv cuvantu asta: greci) curata latrinele si gunoaiele. Nu se plange nimeni. Vadim Ghirda, prietenul care lucreaza la AP, imi spune ca la Atena e un fotograf care a luat acasa doi copii, refugiati. Uite-asa. 
Grecia are peste 40.000 de refugiati pe teritoriul ei si este o tara Ortodoxa. 

















Astea sunt desenele unei fetite din Alep, Siria. Ele spun o poveste in imagini despre ce a trait ea pe drumul spre Europa. O cheama Seherezada. Pe bune.

Niciun comentariu: